Wpisany przez Zbigniew Sikora niedziela, 28 sierpnia 2011 18:42
Spis treści |
---|
IX Osod w Nowem Bystrem |
Osod |
Mali Bystrzanie |
Jastrun |
zynfyca |
zemsta |
wrzos |
Wszystkie strony |
Drugie Mistrzostwa Polski w piciu zyntycy
Zyntyca jest to rodzaj serwatki ze ściętego podpuszczką mleka owczego, otrzymywanej przy wyrabianiu oscypków i bundzu. To ten popularny wśród góroli napój został wytypowany do Mistrzostw Polski w piciu na czas. W tej konkurencji oprócz sporego przełyku liczy się również częste picie zyntycy, bo u wielu nieprzyzwyczajonych osób jej wypicie może spowodować w brzuchu dobrą "burniawe".
Do drugich Mistrzostw Polski w piciu zyntycy zgłosiło się piętnaście osób wśród których znalazły się dwie panie. Konkurencja polegała na jak najszybszym wypiciu 1 litra zyntycy. Za rozlewanie napoju w trakcie picia doliczane były karne sekundy.
Najszybciej zyntyce z litrowego "cyrpoka" wypił Stanisław Bzdyk z Nowego Bystrego w rekordowym czasie 12,65 sekund zostając tym samym aktualnym mistrzem Polski i świata w tej konukrencji.
Drugie miejsce zajął Jan Staszel-Łojas z Zębu z czasem 18,00 sekund.
Trzeci, z czasem 18,74 sekund, był Władysław Zubek z Dzianisza.
Premiowano także miejsce czwarte, które zajął Michał Bobak ze Zębu z czasem 19,09 sekund. Rywalizacja była zacięta bowiem pozostałych zawodników od podium dzieliły tylko sekundy: Stanisław Bukowski - Ząb 19,13 , Jan Staszel- Małe Ciche 19,37 , Andrzej Solus - Bukowina Tatrzańska 21,06. Pośród pań zwyciężyła Krystyna Kopeć z Dzianisza z czasem 29,84 sekund, wyprzedzając swoją krajankę Annę Staszel 1: 04,40 .