Wpisany przez Zbigniew Sikora niedziela, 20 października 2013 20:57
Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz trzynasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. Z roku na rok impreza cieszy się coraz to większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej, właścicieli pensjonatów, karczm regionalnych oraz gości przebywających na Podhalu.
Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również Sołtys i rada sołecka Nowe Bystre, Związek Podhalan Oddział Nowe Bystre oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Nowem Bystrem.
Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w poszczególnych sołectwach Gminy Poronin. Góralskie gaździny przygotowują potrawy oparte na tradycyjnych recepturach z ekologicznych gospodarstw agroturystycznych. Konkurs ma na celu utrzymanie tradycji sporządzania i podawania jadła na terenie naszej małej ojczyzny.
Komisja Konkursowa w składzie:
1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
2. Grzegorz Wojtera – Wójt Gminy Suchy Las
3. Andrzej Skupień – Wice-Starosta Powiatu Tatrzańskiego
4. Stanisław Kula – Sołtys Sołectwa Nowe Bystre
5. Agata Janczura – przedstawiciel sponsora PRYMAT
6. Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury
W Konkursie udział wzięło 6 drużyn sołeckich: Stasikówka, Poronin, Nowe Bystre, Małe Ciche, Ząb oraz Bustryk. Komisja Konkursowa oceniło 191 potraw, 75 nalewek i rodzajów ciast. Z roku na rok obserwuje się wzrost estetyki dekoracji stołu. W kategorii napitek obserwuje się bogactwo serwowanych win i nalewek, których przygotowanie wymaga zarówno kunsztu kulinarnego jak i odpowiedniego czasu ich dojrzewania. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:
Kuchnia tradycyjna oparta jest o produkty lokalne, wyhodowane w naturalnym środowisku, których walory zdrowotne są nieocenione. Mają walory antyrakowe, antybakteryjne, obniżają ciśnienie i zły cholesterol.
Komisja Konkursowa podkreśla bogactwo stołów, prostotę potraw podniesioną do sztuki kulinarnej, Podkreślona została góralska cecha gościnności – nukanie, która była przekazana nie tylko słowem ale również sercem, spojrzeniem i urokiem osobistym gaździn.
Komisja Konkursowa podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwróciło uwagę to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie.
W tegorocznej edycji Konkursu zostały przyznane nagrody specjalne:
Nagrody Prezesa PLGD:
1. Danie mięsne - kaczka – Zofia Rafacz z Bustryku
2. Danie mączne – pierogi z oscypkiem – Anna Bugara z Zębu
3. Wypiek - piernik – Stanisława Galica z Małego Cichego
Jeden z produktów zarejestrowany na liście produktów tradycyjnych przez PLGD:
KARNETY DO TERM SZAFLARY – za :
1. Gołąbki z kaszom i grzybami dla Anny Gał z Poronina
2. Krem ze śliwkami dla Ludwiki Pawlikowskiej z Małego Cichego
3. Taca z wędlinami dla Czesławy Skiby z Poronina
4. Jagnięcina z rydzami i oscypkiem dla Stanisławy Galicy z Małego Cichego
5. Dzikom rolade dla Joanny Pradziad z Stasikówki
Sponsorzy zadbali o atrakcyjne nagrody, wyróżnienia, by każda z uczestniczących ekip odczuła, że swoją obecnością, wkładem pracy, zaangażowaniem w prezentację przyczynia się do popularyzowania Regionu i jego bogatych tradycji, w tym kulinarnych. Bardzo dziękujemy sponsorom: „PRYMAT’, Stacja Narciarska MAŁE CICHE, PAKFOL, TERMY SZAFLARY, SKOK STEFCZYKA, TRIP, PCD SALAMI za ufundowanie nagród dla wszystkich gaździn. Podziękowania kierujemy również w stronę wspierających finansowo nasz Konkurs: Starostwu Powiatowemu w Zakopanem oraz Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania.
Serdeczne podziękowania składamy dzieci i młodzieży z zespolu "Mali Bystrzanie" za występ, który uświetnił nasz konkurs oraz muzyce góralskiej za oprawę całej naszej imprezy.
Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom
Fotografie: Beata Sikora
Tekst: Gmina Poronin