XIII KONKURS POTRAW REGIONALNYCH

DrukujEmail

01 Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz trzynasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. Z roku na rok impreza cieszy się coraz to większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej, właścicieli pensjonatów, karczm regionalnych oraz gości przebywających na Podhalu.

Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również Sołtys i rada sołecka Nowe Bystre, Związek Podhalan Oddział Nowe Bystre oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Nowem Bystrem.

Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w poszczególnych sołectwach Gminy Poronin. Góralskie gaździny przygotowują potrawy oparte na tradycyjnych recepturach z ekologicznych gospodarstw agroturystycznych. Konkurs ma na celu utrzymanie tradycji sporządzania i podawania jadła na terenie naszej małej ojczyzny.

Komisja Konkursowa w składzie:

1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
2. Grzegorz Wojtera – Wójt Gminy Suchy Las
3. Andrzej Skupień – Wice-Starosta Powiatu Tatrzańskiego
4. Stanisław Kula – Sołtys Sołectwa Nowe Bystre
5. Agata Janczura – przedstawiciel sponsora PRYMAT
6. Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury
W Konkursie udział wzięło 6 drużyn sołeckich: Stasikówka, Poronin, Nowe Bystre, Małe Ciche, Ząb oraz Bustryk. Komisja Konkursowa oceniło 191 potraw, 75 nalewek i rodzajów ciast. Z roku na rok obserwuje się wzrost estetyki dekoracji stołu. W kategorii napitek obserwuje się bogactwo serwowanych win i nalewek, których przygotowanie wymaga zarówno kunsztu kulinarnego jak i odpowiedniego czasu ich dojrzewania. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:

  • Małe Ciche – „wigilia i połazy” – tematyczny stół, 45 potrawy, 6 nalewek, 7 ciast, „rydze kwaszone smażone na maśle”, „jagnięcina z rydzem i oscypkiem”, „krem ze śliwkami i hałuskami”, „kapusta z grzybami i grochem”
  • Poronin – 48 potraw, 13 nalewek, 8 ciast, „przysmak teściowej” „cielęcina w sosie grzybowym”, „gołąbki z kaszom i grzybami” „taca z wędlinami”, „karczek po baciarsku”
  • Stasikówka – 35 potraw, 17 nalewek, 7 ciast, „kolana sołtyski”, „rydze na maśle”, „dziko rolada”, „barszcz na wędzonce”
  • Bustryk – 45 potraw, 11 nalewki, 3 ciasta, „pieczeń z dzika”, „pieczono kaczka”, „grule mascone zapiekane z oscypkiem”, „zoproska”,
  • Ząb – 46 potraw, 18 nalewek i 9 ciast, „kotleciki jagnięce”, „kwaśnica na wędzonce”, „udziec barani”, „miętówka”
  • Nowe Bystre – 65 potraw, 18 nalewek, 12 ciasta, „zołykace”, „zalewajka na sałacie”, „śpice górlaskie”, „sernik” i „borówka”

Kuchnia tradycyjna oparta jest o produkty lokalne, wyhodowane w naturalnym środowisku, których walory zdrowotne są nieocenione. Mają walory antyrakowe, antybakteryjne, obniżają ciśnienie i zły cholesterol.
Komisja Konkursowa podkreśla bogactwo stołów, prostotę potraw podniesioną do sztuki kulinarnej, Podkreślona została góralska cecha gościnności – nukanie, która była przekazana nie tylko słowem ale również sercem, spojrzeniem i urokiem osobistym gaździn.
Komisja Konkursowa podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwróciło uwagę to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie.
W tegorocznej edycji Konkursu zostały przyznane nagrody specjalne:

  • Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą tradycyjną potrawę – za kapustę z grzybami i grochem dla Stanisławy Żegleń z Małego Cichego
  • Nagroda Starosty Tatrzańskiego za najlepszą tradycyjną potrawę mięsną – za kolanka sołtyski dla Zofii Majerczyk z Stasikówki.
  • Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury za najlepszą tradycyjną potraw z jagnięcinę – za kotleciki baranie dla Michała Stocha z Zębu.
  • Nagroda od Stacji Narciarskiej Małe Ciche za sałatkę – bacowską dla Krystyny Gruszki z Nowego Bystrego
  • Nagroda Związku Podhalan Oddział Nowe Bystre – za barszcz na wędzonce dla Zofii Gał z Stasikówki
  • Nagroda Sołtysa Sołectwa Nowe Bystre – za najlepszą nalewkę miętówkę dla Anny Stoch z Zębu
  • Nagroda Skoku Stefczyka – za kotleciki baranie dla Stanisławy Galicy z Małego Cichego

Nagrody Prezesa PLGD:
 1. Danie mięsne - kaczka – Zofia Rafacz z Bustryku
 2. Danie mączne – pierogi z oscypkiem – Anna Bugara z Zębu
 3. Wypiek - piernik – Stanisława Galica z Małego Cichego

Jeden z produktów zarejestrowany na liście produktów tradycyjnych przez PLGD:

  • Hałuski – Helena Szwajnos z Poronina
  • tarcioki - Beata Kalata z Bustryku
  • kapusta po góralsku – Grażyna Staszel z Nowego Bystrego

KARNETY DO TERM SZAFLARY – za :
1. Gołąbki z kaszom i grzybami dla Anny Gał z Poronina
2. Krem ze śliwkami dla Ludwiki Pawlikowskiej z Małego Cichego
3. Taca z wędlinami dla Czesławy Skiby z Poronina
4. Jagnięcina z rydzami i oscypkiem dla Stanisławy Galicy z Małego Cichego
5. Dzikom rolade dla Joanny Pradziad z Stasikówki

  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Nowe Bystre
  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Stasikówka
  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Bustryk
  • Nagroda TRIP – kwaśnica na wędzonce – Maria Staszel z Zębu
  • Nagroda Specjalna sołtysa Małego Cichego dla gaździn z Małego Cichego

Sponsorzy zadbali o atrakcyjne nagrody, wyróżnienia, by każda z uczestniczących ekip odczuła, że swoją obecnością, wkładem pracy, zaangażowaniem w prezentację przyczynia się do popularyzowania Regionu i jego bogatych tradycji, w tym kulinarnych. Bardzo dziękujemy sponsorom: „PRYMAT’, Stacja Narciarska MAŁE CICHE, PAKFOL, TERMY SZAFLARY, SKOK STEFCZYKA, TRIP, PCD SALAMI za ufundowanie nagród dla wszystkich gaździn. Podziękowania kierujemy również w stronę wspierających finansowo nasz Konkurs: Starostwu Powiatowemu w Zakopanem oraz Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania.
Serdeczne podziękowania składamy dzieci i młodzieży z zespolu "Mali Bystrzanie" za występ, który uświetnił nasz konkurs oraz muzyce góralskiej za oprawę całej naszej imprezy.

Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom

Fotografie: Beata Sikora

Tekst: Gmina Poronin

nowe_bystre_022nowe_bystre_001nowe_bystre_027nowe_bystre_033nowe_bystre_003nowe_bystre_028nowe_bystre_025nowe_bystre_031nowe_bystre_019
nowe_bystre_002nowe_bystre_020nowe_bystre_009nowe_bystre_038nowe_bystre_004nowe_bystre_018nowe_bystre_013nowe_bystre_026nowe_bystre_024
nowe_bystre_032nowe_bystre_014nowe_bystre_008nowe_bystre_012nowe_bystre_010nowe_bystre_034nowe_bystre_029nowe_bystre_035nowe_bystre_007
nowe_bystre_036nowe_bystre_016nowe_bystre_015nowe_bystre_037nowe_bystre_030nowe_bystre_006nowe_bystre_011nowe_bystre_021nowe_bystre_005
nowe_bystre_017nowe_bystre_023