XII Konkurs Potraw Regionalnych

Drukuj

W remizie OSP Małe Ciche odbył się XII Konkurs Potraw Regionalnych. Pośród zwycięzców znalazła się Maria Waliczek z Nowego Bystrego, która zdobyła Nagrodę Wójta Gminy Poronin za najlepszą tradycyjną potrawę "pęcak ze śliwkami".
W tym roku mistrzynie kuchni z Nowego Bystrego przygotowały 30 potraw, 11 nalewek, 3 ciasta, "placki z rzepy", "pasztet z królika", nalewka "dziadkowe winko" i "porterówka". Konkurowały z potrawami regionalnymi przygotowanymi przez gospodynie z Małego Cichego, Murzasichla, Poronina, Stasikówki, Suchego oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Gminy Sychy Las.

Zaprezentowane potrawy były nie tylko wspaniale przygotowane, podane, ale i wiele z nich zasłużyło na nagrodę za samą tylko pomysłową nazwę. Komisji Konkursowej, która oceniła 353 potrawy, 126 nalewek i 74 rodzajów ciast należy też pogratulować kunsztu w degustacji.

01

Protokół z XII Konkursu Potraw Regionalnych, Małe Ciche, 21 października 2012r. 

konkurs-008konkurskonkurs-009konkurs-006konkurs-012konkurs-022konkurs-021konkurs-014konkurs-003
konkurs-018konkurs-001konkurs-027konkurs-020konkurs-013konkurs-023konkurs-025konkurs-002konkurs-028
konkurs-015konkurs-005konkurs-026konkurs-007konkurs-004konkurs-029konkurs-019konkurs-017konkurs-011
konkurs-016konkurs-024

Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz dwunasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. Z roku na rok impreza cieszy się coraz to większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej, właścicieli pensjonatów, karczm regionalnych oraz gości przebywających na Podhalu. Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również Sołtys i Rada Sołecka Małe Ciche Ochotnicza Straż Pożarna w Małe Cichem oraz Związek Podhalan Oddział Małe Ciche.

Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w poszczególnych sołectwach Gminy Poronin. Góralskie gaździny przygotowują potrawy oparte na tradycyjnych recepturach z ekologicznych gospodarstw agroturystycznych. Konkurs ma na celu utrzymanie tradycji sporządzania i podawania jadła na terenie naszej małej ojczyzny.

Komisja Konkursowa w składzie:
Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
Andrzej Skupień – Wice-Starosta Powiatu Tatrzańskiego
Stanisław Kułach – Sołtys Małego Cichego
Danuta Wilk – Radna Gminy Suchy Las
Adam Radko – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem
Agata Janczura – przedstawiciel sponsora PRYMAT
Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury

W Konkursie udział wzięło 6 drużyn sołeckich: Murzasichle, Suche, Stasikówka, Poronin, Nowe Bystre, Małe Ciche oraz Koło Gospodyń Wiejskich Gminy Suchy Las.

Komisja Konkursowa oceniło 353 potraw, 126 nalewek i 74 rodzajów ciast.

Z roku na rok obserwuje się wzrost estetyki dekoracji stołu. W kategorii napitek obserwuje się bogactwo serwowanych win i nalewek, których przygotowanie wymaga zarówno kunsztu kulinarnego jak i odpowiedniego czasu ich dojrzewania. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:

Suchy Las – 20 potraw, 4 nalewki, 3 rodzaje ciast, „diabelskie żebro Adama”, „rogal Marciński”, „kapuśniak sucholeski” i „nalewka z pigwy babci Zosi”
PLGD – 3 potrawy - „hałuski”, „kapusta po góralsku”, „tarcioki” – 3 kolejne produkty wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Suche – 50 potraw, 33 nalewki, 10 ciast, „zupa gulaszowo na jagnięcinie”, „korpiyle mascone”, „sałota na maślonce”, nalewka „pszenny bimber” i „z rajskich jabłek”, ciasto „pijany przekładaniec”
Murzasichle – 63 potrawy, 16 nalewek, 23 ciast, „pieczona koza”, „karczek w żurawinie” „borsc na czerwonej fasoli tzw. „siwula”, nalewka „sichlańskie łzy”, babeczki w kształcie koszyczków
Stasikówka – 60 potraw, 16 nalewek, 9 ciast, „piporasy sołtysa”, „pierogi z kiskom”, „babka z borówkami”, nalewka - „wódka borówcano”
Małe Ciche – 72 potrawy, 12 nalewek, 11 ciast, „jyże spod brzysku”, „racuchy z kiskom”, smolec z gęsiny, „schab z rydzami”, „kapusta z rydzami”, „rydze kiscone”, nalewka „cytrynówka”,
Poronin – 55 potraw, 21 nalewek, 14 ciast, „makaronowy tryjont” czyli 11 dań z makaronów, ciasto „góralskie cycki”, nalewka „kukułówka” i „wiśniówka ze solankom”.
Nowe Bystre – 30 potraw, 11 nalewek, 3 ciasta, „placki z rzepy”, „pasztet z królika”, nalewka „dziadkowe winko” i „porterówka”.

Kuchnia tradycyjna oparta jest o produkty lokalne, wyhodowane w naturalnym środowisku, których walory zdrowotne są nieocenione. Mają walory antyrakowe, antybakteryjne, obniżają ciśnienie i zły cholesterol. „Losy narodów zależą od sposobu odżywiania się”.
Komisja Konkursowa podkreśla bogactwo stołów, prostotę potraw podniesioną do sztuki kulinarnej, Podkreślona została góralska cecha gościnności – nukanie, która była przekazana nie tylko słowem ale również sercem, spojrzeniem i urokiem osobistym gaździn. Komisja Konkursowa podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwróciło uwagę to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie.
W tegorocznej edycji Konkursu zostały przyznane nagrody specjalne:
Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą tradycyjną potrawę – za „pęcak ze śliwkami” dla Marii Waliczek z Nowego Bystrego

Nagroda Starosty Tatrzańskiego za najlepszą tradycyjną potrawę mięsną – za „diabelskie żebro Adama” – dla Teresy Dobrzykowskiej z Suchego Lasu
Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury za najlepszą tradycyjną potrawę z jagnięciny – „jadło juhasa z jagnięciny” dla Katarzyny Kasprzak-Kuros z Suchego
Nagroda Prezesa Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania za najlepszą tradycyjną zupę – „zoproska z kminkiem i hałuskami” dla Elżbiety Skupień z Murzasichla
Nagroda Prezesa Stowarzyszenia Twórców Ludowych Oddziału Karpacko – Małopolskiego z siedzibą w Poroninie za najlepszą potrawę z dodatkiem grzybów – „bufty z rydzami” dla Anny Pawlikowskiej ze Stasikówki
Nagroda wiceprezesa Zarządu Głównego Stowarzyszenia Twórców Ludowych za najlepszą tradycyjną potrawę z kapusty – „kapusta z rydzami” dla Stanisławy Galicyz Małego Cichego
Nagroda od Stacji Narciarskiej Małe Ciche za sałatkę – „bajzel pyrowy” dla Elżbiety Raflik z Suchego Lasu
Nagroda Ochotniczej Straży Pożarnej Małe Ciche – za „racuchy z rodzynkami” – dla Kamilki Pawlikowskiej - małe gaździny z Małego Cichego
Nagroda Sołtysa i Rady Sołeckiej Sołectwa Małe Ciche – za najlepszą nalewkę „miętówka” dla Haliny Pawlikowskiej z Małego Cichego
BON DO DELIKATESÓW U TOMKA w Zębie o wartości 100zł – za „makaronowy tryjont” dla Heleny Szwajnos z Poronina , BON DO DELIKATESÓW U TOMKA w Zębie o wartości 100zł – za „bocek wyndzony” dla Władysławy Białoń z Poronina
KARNETY DO TERM SZAFLARY – dla Małych gaździn z Małego Cichego
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Małe Ciche za największą ilość potraw i najlepszą dekorację stołu (komplet noży) Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Suche za najlepsze napitki (szklane miski) Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Murzasichle za pieczoną kozę (książki kucharskie Roberta Sowy)

Bardzo dziękujemy sponsorom: firmom „PRYMAT", Stacja Narciarska MAŁE CICHE, PAKFOL, TERMY SZAFLARY, Delikatesy u Tomka – Małgorzata i Tomasz Słodczykowie z Zębu, Stowarzyszeniu Twórców Ludowych Oddział Karpacko – Małopolski z siedzibą w Poroninie za ufundowanie nagród dla wszystkich gaździn. Podziękowania kierujemy również w stronę wspierających finansowo nasz Konkurs: Starostwu Powiatowemu w Zakopanem, Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem, Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania.
Serdeczne podziękowania kierujemy w stronę strażaków z Ochotniczej Straży Pożarnej w Małem Cichem za pomocną dłoń okazaną wszystkim gaździnom, za utrzymany porządek i bezpieczeństwo na remizie w trakcie trwania oraz po zakończeniu Konkursu.

Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom

Tekst: Zbigniew Sikora na podstawie informacji z Gminy Poronin
Fotografie: Łukasz Nodzyński